07. Geschiedenis van elektrisch vervoer

De geschiedenis van de elektrische auto gaat ver terug; al halverwege de 19e eeuw reden de eerste elektrische auto’s rond.

Vanwege het beperkte bereik en de beperkte snelheid verdwijnen de auto’s uiteindelijk toch van het toneel. Sinds die tijd zijn de ontwikkelingen met horten en stoten gegaan. Maar bij iedere energiecrisis duiken ze weer op. Bijvoorbeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog, wanneer er een brandstoftekort is.

Als de overheid in Californië in de jaren negentig strenge eisen stelt aan de uitstoot van schadelijke stoffen, beginnen diverse producenten elektrische auto’s te ontwikkelen. General Motors introduceert bijvoorbeeld de EV1. Autofabrikanten krijgen het echter uiteindelijk voor elkaar dat de maatregel wordt teruggedraaid. De EV1’s worden, tot ongenoegen van de automobilisten, vernietigd.

In de 21ste eeuw komt het dan toch echt op gang: vrijwel alle grote merken hebben inmiddels een elektrisch model op de markt of in ontwikkeling. De elektrische auto lijkt ditmaal definitief te zijn doorgebroken. Kijk hier voor een overzicht van diverse modellen van elektrische auto’s.

 

Bron: