02. Wat is een elektrisch voertuig?

Elk voertuig met een accu die kan opladen via het elektriciteitsnet, noemen we een elektrisch voertuig. Hybride auto’s horen daar niet bij: die worden niet opgeladen via het elektriciteitsnet, maar via een generator in de auto zelf.

Volledig of deels elektrisch
Er zijn verschillende typen elektrische auto’s:

 FEV Volledig elektrische auto’s (ook wel Full Electric Vehicle, afgekort FEV) hebben alleen een elektromotor en rijden dus altijd elektrisch. De motor wordt alleen gevoed door een accu die met stroom wordt geladen via het elektriciteitsnet. De huidige volledig elektrische voertuigen hebben een actieradius van 80 tot 480 km, afhankelijk van de capaciteit van de accu. Voorbeelden van volledig elektrische auto’s zijn de Nissan Leaf, Renault Zoe en Tesla Model S.
PHEV Plug-in hybride elektrische voertuigen (ook wel Plug-in Hybrid Electric Vehicle, afgekort PHEV) hebben zowel een elektromotor als een verbrandingsmotor. De accu van de elektromotor kan via het stopcontact worden geladen. Deze voertuigen kunnen ongeveer 25 tot 80 kilometer volledig elektrisch rijden, waarna de verbrandingsmotor het overneemt. Voorbeelden van plug-in hybride auto’s zijn de Mitsubishi Outlander, Volvo V60 Plug-in hybrid en Volkswagen Golf.

Extended range elektrische voertuigen (ook wel Extended Range Electric Vehicle, afgekort EREV) hebben zowel een accu als een compacte motorgenerator. Als de lading van de accu onder een bepaald minimum komt, begint de motorgenerator met het opwekken van elektriciteit.

Andere soorten elektrische voertuigen
Naast elektrische auto’s bestaan er natuurlijk ook elektrische fietsen, scooters, motoren, bussen, bestelauto’s en vaartuigen. Dit kennisproduct richt zich alleen op (het opladen van) elektrische auto’s.

Bronnen: