Proactief plaatsen en geclusterd laden in Utrecht
8 februari 2021Vanwege de grote vraag ligt in Utrecht het initiatief voor het plaatsen van nieuwe laadpalen bij de gemeente zelf en niet meer bij particuliere nieuwe EV-rijders. Zo zijn er door de gemeente inmiddels acht laadpleinen uitgerold. Matthijs Kok van de gemeente en Robin Berg van We Drive Solar leggen uit wat laden in Utrecht anders maakt.
Robin Berg en wethouder Lot van Hooijdonk bij laadplein Lepelenburg in Utrecht.
Normaal doet een burger een aanvraag voor een laadpaal als hij een EV heeft aangeschaft. De gemeente gaat dan op zoek naar een geschikte locatie. Omdat de gemeente Utrecht overstelpt werd met aanvragen en het daardoor te lang duurt voordat er daadwerkelijk op een locatie geladen kon worden, ging het systeem op de schop, vertelt Matthijs Kok. Er wordt nu zoveel mogelijk geclusterd geplaatst, en omdat het om slimme laadpleinen gaat, kan de gemeente via data precies zien hoe de bezettingsgraad is. “Zo gauw we zien dat de bezettingsgraad van een laadmogelijkheid te hoog wordt, plaatsen we bij.”
Bovendien is de EV-rijder verzekerd van een laadmogelijkheid binnen een straal van 250 meter van zijn huis. Volgens Kok is dat heel belangrijk. “Mensen vinden het geen probleem als de laadmogelijkheid niet voor hun deur is. Ze vinden een stukje lopen niet erg. Dan moet er wel een mogelijkheid zijn om te kunnen laden.”
Slimme laadpleinen
Zo werkt het ook bij de laadpleinen die in samenwerking met de gemeente zijn aangelegd door We Drive Solar, een bedrijf dat zich richt op slimme bidirectionele laadtechnologie waarmee de batterijen van onder andere deelauto’s kunnen worden ingezet als buffer van duurzame energie. Dat betekent dat auto’s via de laadpaal terug kun nen leveren aan het elektriciteitsnet. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van data, zodat het gebruik van de laadpleinen inzichtelijk wordt en geanticipeerd kan worden op vraag en aanbod.
“We zetten alvast een groot aantal laadpalen neer op de pleinen, maar we kruizen nog niet alle vakken af”, legt directeur Robin Berg uit. Ook hier is de data leidend. “Op basis van het gebruik van de laadpalen worden de parkeervakken alsnog afgekruist als dat nodig is.” Die strategie heeft voordelen in de transitiefase, zeggen zowel Berg als Kok. Zo wordt alvast rekening gehouden met de groei van het aantal EV-rijders, maar zijn parkeerplekken voorlopig nog beschikbaar voor gewone auto’s. Volgens Kok werkt dit systeem vooral in de stad goed. “De parkeerdruk is hoog en daarom kun je niet zomaar tien parkeerplekken aan het aanbod onttrekken.”
Inspraak van bewoners
De gemeente speelt ook een belangrijke rol in hoe de laadpleinen tot stand komen. “Daar gaat wel een heel traject aan vooraf”, zegt Kok. De gemeente heeft een interactieve kaart op de website gezet. Daarop kunnen burgers zien waar laadpleinen komen. Elke locatie kan worden aangeklikt. “Bewoners kunnen reageren en met die reacties gaan we aan de slag”, legt Kok uit. “Daarna koppelen we terug wat we hebben gedaan.” Die manier van werken bevalt Berg goed. “Dat hele traject is al achter de rug als onze mensen met de aanleg beginnen. We doen nog een briefje in de bus dat we beginnen, maar dat is twee weken van tevoren.” De feitelijke aanleg is dan vlot geregeld.
Adviezen
- Speel open kaart met bewoners. Utrecht laat zien waar laadpleinen komen en daar kunnen burgers op reageren. Dat zorgt niet alleen voor betrokkenheid; het kweekt ook begrip.
- Zorg voor een duidelijk systeem. Bij de laadpleinen worden vakken voor EV’s goed gemarkeerd. Als de bezettingsgraad daarom vraagt, worden steeds meer vakken afgekruist. Communiceer daar goed over.
- Door al meer laadinfra aan te leggen dan op het moment noodzakelijk is, geef je als gemeente een signaal af. Elektrisch rijden groeit en het is goed om te laten zien dat daar rekening mee wordt gehouden. Angst om geen laadmogelijkheid te hebben is een belangrijke drempel voor mensen bij de keus om elektrisch te gaan rijden.
Matthijs Kok en Robin Berg spraken over dit onderwerp tijdens de Kennisshow Anders Laden op 19 januari: