Projecten

In de laatste jaren is de elektrificatie van met name personenvervoer goed op gang gekomen. Om de particuliere elektrische rijder geïnteresseerd te krijgen en te houden, is het van belang dat elektrisch rijden én laden prettig en betrouwbaar zijn. Op het gebied van laden is dit nog niet altijd het geval. Zo zijn de laadprijzen voor elektrische auto’s bijvoorbeeld onvoldoende transparant, is er geen heldere informatie over storingen bij laadpalen en is er voor EV-rijders geen centrale plek waar zij terecht kunnen met klachten.
Onder de noemer Laden zonder verrassingen zetten we in op meer gebruiksvriendelijkheid voor de EV-rijder. Dit doen we om te beginnen met het in kaart brengen van een klantreis, een servicebenchmark over bestaande laadpalen, een rapportage over prijstransparantie en de inrichting van een klachtenloket. Door nog meer vertrouwen te winnen bij de groeiende groep (potentiële) EV-rijders jagen we samen de transitie naar elektrisch vervoer aan.
Klantreis
De klantreis wordt uitgevoerd door in-Novation. Hierin wordt inzichtelijk gemaakt welke knelpunten EV-rijders ervaren en waar nu klachten over binnen komen. De klantreis dient als basis voor zowel de servicebenchmark als het klachtenloket.
Servicebenchmark
De servicebenchmark over bestaande laadpalen is een meting van het serviceniveau bij publiek laden op basis van een tiental indicatoren: vanaf zoeken naar een laadpunt, het laadproces zelf en de afhandeling met de EV-rijder. De servicebenchmark wordt gefaciliteerd door EVConsult in samenwerking met onder meer VER, Laadpastop10, ANWB en uiteindelijk ook met EV-rijders die gebruikmaken van het publieke laadnetwerk.
Benchmark prijstransparantie
De doelstellingen van de Benchmark prijstransparantie zijn om marktpartijen te stimuleren om prijstransparantie te verhogen en om inzicht te bieden aan belanghebbenden in de ontwikkeling en status van prijstransparantie. De benchmark wordt uitgevoerd door een team van Laadpastop10, de Hogeschool van Amsterdam en MRA-Elektrisch. Laadpaalexploitanten, laaddienstverleners en NAL-regio’s worden uitgenodigd om mee te denken over de opzet van de benchmark.
Klachtenloket
Het klachtenloket wordt gefaciliteerd door in-Novation in co-creatie met ketenpartners, om zo te komen tot gedragen en uitvoerbare oplossingen. In eerste instantie worden ketenpartners geconsulteerd ter informatie en inspiratie. Het verkregen beeld wordt eventueel getoetst bij publieke laders. Vervolgens worden ideeën geformuleerd voor een ontwerp van het meldingsproces, de oplossingen en de rapportage.
Projectpaspoort |
Relevante nieuwsberichten
Verbeterde onderzoeksmethode Benchmark prijstransparantie
Laden zonder verrassingen: Consultatie Benchmark prijstransparantie
Laden zonder verrassingen: gebruiksvriendelijkheid centraal in vier projecten

Voor een professionele en toekomstgerichte markt:

Overal kunnen laden,
en weten wat het kost: