Projecten

Binnen NKL programma 'Smart Charging' zijn de mogelijkheden om gedurende een beperkt deel van de dag de aangeboden capaciteit op een laadpaal te beperken, onderzocht. Dit ter voorkoming van een mogelijke noodzakelijke verzwaring van het elektriciteitsnet. Stakeholders op het gebied van elektrisch vervoer zijn gevraagd naar hun visie en de impact van deze mogelijkheden is getest in een kleinschalige proef. Het project levert een opstap naar een landelijke implementatie van variabele netaansluiting waarin de belangen van alle betrokken partijen inclusief e-rijder zijn meegenomen. Doel is tevens dat het project bijdraagt aan een positieve businesscase voor openbaar laden!
Waarom een variabele netaansluiting?
De groei van het aantal elektrische auto’s zorgt voor een toenemende belasting van het elektriciteitsnet. Op termijn kan dit betekenen dat de capaciteit van het elektriciteitsnet niet kan voldoen aan de toenemende vraag en verzwaring van het net nodig is. Het NKL-project ‘Variabele Netaansluiting’ verkent de mogelijkheden om gedurende een beperkt deel van de dag de aangeboden capaciteit op een laadpaal te beperken, waardoor mogelijke verzwaring van het elektriciteitsnet voorkomen kan worden.
Capaciteit en prijs
Het project biedt marktpartijen de mogelijkheid om gebruik te maken van een 3x35A aansluiting voor de prijs die ligt tussen de prijs van een 3x35A en 3x25A aansluiting. Gedurende een bepaald tijdsvenster wordt de capaciteit beperkt. Zo ontstaat een mogelijk voordeel voor de marktpartij, e-rijder en netbeheerder. Hierbij sluit het project zoveel mogelijk aan bij de uitgangspunten van Netbeheer Nederland die genoemd worden in de propositie ‘Transporttarief met mogelijkheid van vraagsturing’.
Werkwijze en commitment
Het project bestaat uit twee onderdelen. In het zogenaamde kwalitatieve onderdeel is verkend hoe stakeholders uit de wereld van het elektrisch vervoer tegen dit voorstel aankijken. In het tweede onderdeel is kleinschalig met de variabele netaansluiting getest en is onderzocht wat de impact ervan is. Bij dit project waren Enexis, APPM, Greenflux en Netbeheer Nederland nauw betrokken. Door middel van interviews en gesprekken zijn stakeholders betrokken.
Draagt het project bij aan het goedkoper maken van publiek laden?
Op dit moment worden de meeste publieke oplaadpunten voorzien van een 3x25A aansluiting. De verwachting is echter de elektrische auto’s met meer vermogen gaan laden waardoor een 3x35A aansluiting gewenst is. Op middellange termijn draagt dit project bij aan het goedkoper maken van het laden en verlagen van de maatschappelijke kosten.
Eindrapport en -presentatie
Het project is afgesloten met een succesvolle werksessie. Hier nam een grote groep betrokken organisaties actief aan deel. Het resultaat van de werksessie is meegenomen in het eindrapport. Dit is op aanvraag beschikbaar.
Link naar Eindpresentatie